Teknikfonder

Det brukar sägas att bland ny teknik leder utvecklingen och självklart har nya innovationer stor tillväxtpotential. Inom teknikfonder hittar du de stora IT-bolagen som som Apple, Intel, Amazon, Netflix, Microsoft och Google. Ofta är jättarna verksamma inom områden som i det närmaste kan betecknas som monopolmarknader och deras vinster är därmed säkrade. Inom teknikfonder hittar du även bolag som har rätt föråldrad teknik och där vinstmarginalerna är mer pressade som halvledarmarknaden och bolag som HP och IBM.

Futuristisk robothand

De index som du kan följa för att se hur teknikbolagen presterar i USA är Mjukvaruindex (IGV) , New technology (MSXXNTCH) och Old technology (MSXXOTCH)

Men det finns även teknikfonder som är specialiserade att fånga upp och investera i småbolag som ofta har en ännu större potential att växa men där riskerna är större och konkurrensen är högre.

teknikfond

Risker med teknikfonder

Det finns investerare som Seth Klarman som varnar för teknikfonder eftersom många amerikanska teknikföretag är övervärderade eftersom NASDAQ har stigit kraftigt utan att företagens resultat har ökat i samma omfattning.

Alternativ till en teknikfond är att investera i svenska teknikbolag

Eftersom svenska IT-bolag ofta har svårt att få riskkapital kan det vara en intressant investering att satsa på bolag som ClickView, Klarna etc.

I Norden har det varit en boom av börsintroduktioner vilket visar styrkan på de svenska finansiella marknaderna. och viljan att finansiera små tillväxtbolag. Breakit skiver om en ny fond som placerar i svenska startups är amerikanska Capital A som startar en nordisk fond baserad i Finland.

Ett annat alternativ till att satsa i en teknikfond är att investera i ett teknikbolag genom crowdsourcing som här hittar du nystartade teknikbolag som söker investeringar. Risken är mycket hög men potentialen till en mycket stor avkastning finns för den riskvillige.

Läs mer om teknikfonder hos Morningstar

Det finns ett antal teknikfonder exempelvis DNB Tech.

Läs mer om teknikfonder på
Teknikfonder Morningstar

Intressant artikel om Silicon Valley

Den här artikeln visar hur teknikbolag har ökat i värde under det senaste året.
How The Startup Fund Raising Market Will Evolve In 2014