Sverigefonder – se till att välj en billig Sverige fond!

sverigefonder

Sverigefonder är fantastiska och visst kan det vara skönt att investera i våra framtidsbolag. Det är kanske inte så konstigt att Sverigefonder är den vanligaste fondtypen bland svenska fondspararna och konjunktursignalerna är positiva.

Under 2018 gick inte Sverigefonderna speciellt bra. Utvecklingen på OMX, dvs de 30 största svenska bolagen backade under 2018 med drygt 6%.

Vad är en Sverigefond?

Sverigefonder är aktiefonder som investerar precis som det låter i namnet bara i Sverige, dvs på svenska börsen, ofta i storföretag med internationell inriktning – men det finns Sverige fonder som riktar sig mot mellanstora företag och småföretagare. Man skiljer mellan aktivt förvaltade fonder och passivt förvaltade där de aktivt förvaltande fonderna ofta har högre avgifter.  Historiskt har vi sett att det ofta går trender i fondsparande exempelvis  flydde  många sparare från Sverigefonder under 2014.

Det skiljer väldigt mycket mellan de bästa och sämsta Sverigefonderna

När du utvärderar en Sverigefond ska du jämföra med Stockholmsbörsens breda index som är OMXSPI.

För att fonden ska gå bra måste fondförvaltarna lyckas identifiera sektorer och enskilda bolag med hög tillväxtpotential. Går företagen i aktiekorgen bra så utvecklas naturligtvis fonden bra. Fonder som fokuserar på mindre bolag brukar sägas ha en högre riskprofil. 

Du kan bygg din egna Sverigefond och därmed skippa förvaltningsavgifterna

Förvaltningsavgifter äter upp din investering på lång sikt även om det låter som låga avgifter så blir det enorma belopp på en placering som du har under många år. Om man vill spara pengar går det att konstruera sin egna Sverigefond genom att själv välja ett stort antal aktier som man tycker är intressanta där man tar med större företag såväl som småföretag och de sektorer man tror på. Fördelen är att du slipper bankernas fondavgifter. Ett tips är att kolla Finansinspektionens insiderlista för att ta rygg på insiders. Du kan också välja att ta med investmentbolag för att bredda din portfölj.

Bland de bättre Sverige fonderna finns:

  • Avanza Zero är en billig Sverigefond
  • Spiltan Aktiefond Stabil och Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • Cliens Absolut Aktier

Tillväxttakten i Sverige


source: tradingeconomics.com

Arbetslösheten i Sverige


source: tradingeconomics.com