Regionala fonder

Det finns mängder av regionala fonder som har en inriktning av ett region, land, kontinent eller annat område. Olika länder är i olika stadier av konjunkturcykeln, och de olika inbördes förhållandet mellan ekonomier har gjort tillväxten hackig och oförutsägbar. Som ett resultat är efterfrågan ojämn mellan regioner och tillgångsklasser.

Asienfonder

Under 2020 kommer asiatiska ekonomier vara större än resten av världen kombinerade för första gången sedan 1800-talet. Asien kommer vara hem åt halva världens medelklass. Världens tyngdpunkt kommer skifta österut. Men Internationella valutafonden har varnat att tillväxten i Asien och Kina kommer sakta ne, spänningar mellan Japan och Korea och Hong Kong med protester. Läs mer om kinafonder.

Kolla Fundsupermart.com som är den största asiatiska värdepappersfonds distributören. Läs mer om japanfonder.

Östeuropafonder

Rysslandsfonder och östeuropafonder har svängt kraftigt och under finanskrisen har många gått dåligt och efter krimkrisen har pengar flytit ut från dessa marknder till andr tillväxtmarknader. Privata Affärer Nr 10 oktober 2013 hade en lång artikel där de rekommenderade att man skulle sätta ihop sin egna östeuropafond och därmed slippa avgifterna. Bland företag som nämns finns Vostok Nafta, Oriflame (som har mycket av sin försäljning i östeuropa) och jordbruksbolag som Agrokultura, ochTrigon Agri.

Nordamerikafonder

Nordamerikafonder har gått starkt under Obamas sista period och osäkerheten har ökat med Donald Trump som president. Här finns också en viktig faktor som hur dollarn utvecklas gentemot den svenska kronan.
Läs mer om amerikafonder

Latinamerikafonder

Latinamerikafonder är populära men den Mexikanska industrin väntas backa och är mycket beroende av sin nordamerikanska granne.

Euroland

En fond kan också placera i ett valutaområde som euroland men man bör tänka på att risken med EU-projektet har ökat efter den amerikanska pressen samt politiska nationella strömningar i länder som Frankrike och Holland.

Tillväxtmarknadsfonder

Tillväxtmarknadsfonder kallas också för emerging markets och det brukar handla om BRIC-länderna.

Tips

Exempel på regionala fonder som jag tycker verkar intressanta: