Vad är en läkemedelsfond?
Läkemedelsfonder är specialiserade på läkemedel och hälsosektorn. Många ser sektorn som en defensiv placering vilket ger skydd i lågkonjunktur och ger ett skydd vid nedgångar på marknaden.
Enligt Söderberg och Partners lista med fondkategorier med högst avkastning under 2018 låg läkemedelsfonder på första plats samtidigt låg bioteknik under 2016-2018 på den kategorin med lägst avkastning.

Regleringar på den amerikanska marknaden?
I amerika har det varit mycket debatt kring deras komplexa rabattsystemet för läkemedel vilket ofta står som syndabock för deras höga priser. Läkemedelsbolagens vinster har skapat höga aktievärderingar och även motiverats med att det behövs för att lägga pengar på forskning. För de läkemedelsbolag som tillverkar dyra mediciner kan prissättningsfrågan slå hårt mot deras företagsvärderingar då förändringar med mycket stor sannolikhet innebär att billigare alternativ lättare kan ta en större marknadsandel.

Vilka bolag ingår i en läkemedelsfond?
BigPharma och de stora läkemedelsbolagen som ofta ingår i en traditionell läkemedelsfond eftersom det är ett fåtal bolag går det att köpa aktier direkt i läkemedelsbolagen och därmed slippa fondavgiften. Potentialen i läkemedelssektorn är egentligen enorm och man brukar säga att de stora klassiska läkemedelsbolagen består av 10 tal stora multinationella jättar som Novartis, Pfizer, Bayer, Roche, Merck&Co, AbbVie, Sanofi, Bristol-Myers Squibb, Johnson&Johnson, GlaxoSmithKline, och AstraZeneca.
Johnson&Johnson har beskrivits som en av de bästa aktierna för 2019. De har flera kända varumärken, fördelar i distribution och patent som skyddar dem. Den farmaceutiska delen står för 45% av omsättningen och flera nya läkemedel i sin pipeline.
En anledning till koncentrationen av ett fåtal större bolag beror att de olika läkemedelsverken vill inte ha alltför många konkurrerande produkter inom varje sjukdomssegment eftersom det innebär mycket stor administration för dem.
Storsäljande läkemedel
Företag | Läkemedel | Förväntantad försäljning 2019 | Andel av försäljning |
Celgene | Revlimid | 10.9 miljarder USD | 64% |
Bristol-Myers | Eliquis; Opdivo | 15,2 miljarder USD | 63% |
Amgen | Enbrel; Neulasta och Neupogen | 8.2 miljarder USD | 36% |
Merck | Keytruda; Januvia och Janumet | 16.1 miljarder USD | 36 |
Roche | Rituxin; Herceptin; Avastin | 17.6 miljarder USD | 30% |
Läkemedelsföretagens beräknade intäkter och andel som kommer från storsäljande läkemedel 2019.
AbbVie äger den enskilt bästsäljande läkemedel i hela världen: Humira som omsatte 3.5 miljarder USD sista kvartalet 2018. Humira är AbbVies storsäljande behandling för artrit och den har få konkurrenter.
Astra Zeneckas storsäljare är Crestor, Nexium och Seroquel och företaget har haft patentutgång på många av sina läkemedel under senaste åren.
Små läkemedelsbolag och uppköp och sammanslagningar med läkemedelsjättarna
Läkemedelssektorn omfattar både klassiska läkemedelsföretag, serviceföretag, teknikföretag som bioteknik. Även om forskningen på Astra Zenecka för några år sedan flyttades från Sverige finns det gott om pigga småföretag i Sverige och tillväxtpotentialen finns ofta i de mindre företagen eftersom de kan växa och bli stora. De små och forskningsintensiva läkemedelsbolagen har också fördelen att de kan köpas upp av någon av de stora drakarna som AstraZeneca, Pfizer, Lonza, Mylan, AbbVie, Quintiles, Shire, Teva Pharmaceutical Industries och Bayer.

M&A inom läkemedelsbranschen
Sammanslagningar och uppköp kallas för M&A (mergers and aquisitions) och under både 2015 och 2016 steg det övergripande värdet på Biopharma M&A betydligt. Läs mer om Top M&A Deals of 2016. En av de största M&A affärerna var den 3:e januari 2019 när Bristol-Myers Squibb Co gick med på tt betala $74 000 000 000 i kontanter och aktier för Celgene Corp, en New Jersey Biotech som fick nästan två tredjedelar av sina intäkter från ett enda läkemedel: blodcancer medicinen Revlimid.
Svenska läkemedelsföretag
Ett sätt att tjäna pengar är att hitta svenska mindre bolag inom läkemedelssektorn. Ofta är dessa lägre värderade och det finns stora möjligheter att tjäna pengar om du köper dem innan de gör en värdeökning. Att köpa mindre företag innebär också att man tar en större risk. Ett läkemedelsföretag som inte får medicinen godkänd innebär att pengarna kan försvinna.

Ett exempel på 2016 års bästa aktie var Hansa Medical som på 3 år ökat i värde med 1145%. Under 2016 ökade aktien med 360%.
Sätt ihop din egna läkemedelsfond genom att köpa aktier
Om du istället för att placera i en läkemedelsfond så kan du köpa in dig på de stora multinationella företagen och sedan krydda din portfölj med några småbolag. Fördelen med att köpa dina egna aktier är att du slipper fondavgifter som äter upp din vinst.
Ranking läkemedelsbolagens varumärken – källa Interbrandhealth
Intressanta läkemedelsbolag 2019
- Argos Therapeutics
- Align Technology (har en ny produkt ”invasalign” för munställningar)
- Anthem
- Abbvie
- BioMarin Pharmaceutical (biomedicin)
- Beckton, Dickinson and co (medicinsk utrustning)
- Icon PvC
- Merus
- Array Biopharma
- Achaogen
- AveXis
- Novan
- Tesaro
- Zoetis (mediciner för djur)
- Exelixis
- Corbus Pharmaceutical Holdings
- Axim TechnologiesKälla
Framtiden inom läkemedelssektorn
I många regioner i västvärlden och i tillväxtregionerna har medellivslängden stigit kraftigt. Med en åldrande befolkning i Europa och västvärlden kommer man investera mycket i nya mediciner och välståndsrelaterade sjukdomar som hjärt-och kärlsjukdomar samt diabetes. Samtidigt har man speciellt i USA haft mycket kritik mot de höga läkemedelspriserna och kostnaderna för sjukvården vilket är en känslig politisk fråga. I tillväxtländerna ser vi också att läkemedelsbolagen får konkurrens med billigare kopior av original läkemedel vilket gör att det blir en högre risk för att spendera pengar på forskning.i
Under det senaste åren har vi sett nya begrepp som wellness, modern kirurgi som nano-kirurgi och inte minst nya läkemedel inom bioteknik och stamcellsforskning borde innebära att sektorn borde öka och har en ljus framtid trots lågkonjunkturen. Med Bioteknik och stamcellsforskning kommer mänskligheten få helt nya redskap för att bota livshotande sjukdomar.
Utvecklingen och läkemedelsbubblan i Amerika
En risk med läkemedel är den amerikanska betydelsen där vårdkostnader är omkring 17% av BNP jämfört med världsgenomsnittet på 10% och en ökande andel av den amerikanska befolkningen inte längre kan betala för sina sjukvårdsräkningar. Insulin läkemedelspriser i USA har stigit 700% efter inflationen sedan 1996 och priserna fortsätter att stiga. Samma insulinmedicin är ungefär sju gånger dyrare i USA jämfört med Frankrike.
Alltmer röster pekar på de dyra sjukvårdssatsningarna och Obamacare vilket Donald Trump initialt vill ta bort och ”reformera”. Även valutakurser och hur dollarn rör sig påverkar många av läkemedelsbolagen. En studie Outrageous Predictions for 2017 av danska Saxo bank tror att The Health Care Select Sector SPDR Fund ETF kommer sjunka med 50% till $35.
Bland intressanta läkemedelsfonder finns
- SEB Bioteknikfond som är en fond som Morningstar betygsatt med 5 stjärnor. Fonden hade en årlig avkastning 2011 på 10.9%.
- Carnegie Biotechnology som under 2011 steg med 14% och börjat 2012 mycket bra.
- Franklin Biotechnology som under 2011 steg med 11.8%.