Japanfonder – landet öppnar upp men går mot en recession 2020

Av | december 2, 2019

Japan håller på att öppna sina dörrar för utländska turister och investerare. Landet förbereder sig för att vara värd för de olympiska sommarspelen 2020 efter att de haft ett lyckat rugby VM. Det finns en politisk vilja att öppna upp landet för en bredare målgrupp i världen, inte bara turister utan också skickliga arbetstagare,

Inkommande turism har varit den snabbast växande sektorn för landets ekonomi, Regeringen siktar på att välkomna 40 miljoner utländska turister 2020. Japan har också granskat sin invandringspolitik och förkortat tiden att få ett permanent uppehållstillstånd till bara ett år. De har ett system som är mycket invandring-vänlig för kvalificerade arbetstagare,

Svenskarna har börjat hitta tillbaka till Japanfonderna och det är världens näst största börs så det är en marknad som rör på sig.

Japansk BNP


source: tradingeconomics.com

Den Japanska BNP har mattats av och trenden beräknas bli negativ under 2020. Bank of Japan lämnade sin viktigaste korta räntan oförändrad på-0,1 procent vid sitt möte i januari 2019 och höll målet för den 10-åriga statsobligationsräntan på cirka noll procent.

Risker med Japanska investeringar
Det finns en oro över de globala ekonomiska utsikterna och många ekonomer tror på en japansk recession. Det finns dessutom  en valutarisk med japanfonder eftersom de handlas i Yen alternativt dolllar.

Japan har demografiska utmaningar med en åldersstruktur där andelen äldre har ökat samtidigt som fertiliteten minskat till 1.4 personer per kvinna. Befolkningen minskar med 400 000 personer per år.

Under 2018 har den geopolitiska risken med Japan ökat med Nordkorea. Det finns även en konflikt med ryssarna kring några öar norr om Hokkaido som Ryssland annekterade efter 2:a världskriget där Japan inte längre kan lita på amerikanskt stöd.

Exempel på intressanta japanfonder

Ofta är det de stora kapitalförvaltarna som är stakra på Japanfonder som JP Morgan, GAM och Fidelity. Några av de japanska fonderna som gick bra under 2018 var.

  • T. Rowe Price Japan Fund : Fonden söker långsiktig kapitaltillväxt genom investeringar i företag som är belägna (eller med primär verksamhet) i Japan. 
  • Fidelity Japan Fund
  • Hennesy Japan Fund Small Cap Fund

Fidelity listar flera favoritfonder med japansk inrikting

Fidelity har med flera japanfonder bland sina 50 favoritfonder redan i mars 2017

Aberdeen Japan Equity Fund I Acc GB0004521737 ABJGA Japan 5 Japan Large-Cap Equity
Baillie Gifford Japanese Fund B Inc GB0006010945 BFJBI Japan 5 Japan Large-Cap Equity
Baillie Gifford Japanese Fund B Acc GB0006011133 BFJBA Japan 5 Japan Large-Cap Equity
Schroder Tokyo Fund Z GBP Hedged Income GB00B8V8R746 SCTOI Japan   Japan Equity – Currency Hedged
Schroder Tokyo Fund Z GBP Hedged Accumulation GB00B8BJDX53 SCTOA Japan   Japan Equity – Currency Hedged
Schroder Tokyo Fund L GBP Hedged Acc GB00BLBP8M89 SCTHA Japan   Japan Equity – Currency Hedged
Schroder Tokyo Fund L Income GB00BDD2J846 SCTLI Japan 4 Japan Large-Cap Equity
Schroder Tokyo Fund L Acc GB00BDD2J739 SCTLA Japan 4 Japan Large-Cap Equity
Facebooktwitterredditmail