Guide för dig som vill köpa och sälja fonder

av | oktober 1, 2013

Fonder är ett enkelt sätt att investera och du kan enkelt skaffa ett brett spektrum av investeringar. De erbjuder en rad fördelar eftersom de är väldigt lätt att köpa och sälja. Men innan du beslutar dig för vilka som är de bästa fonderna som är lämpliga för dig, måste du göra en del efterforskningar. Nedan följer en kort genomgång kring faktorer du behöver tänka på.

Lär dig grunderna i fondinvesteringar

Innan du går vidare och börja investera , är det bra först lära sig grunderna i vad fonder är och hur de fungerar. De flesta fonder har en viss inriktning.  Ett annat viktigt del är att ha det rätta valet av tillgångar. Asset Allocation är konsten att att mixa olika tillgångar (aktier, obligationer, etc). Din fondportfölj kan innehålla olika typer av värdepapper  t.ex. bankcertifikat , råvaror, obligationer och räntepapper. Se också på avgifterna eftersom dessa urholkar vinsten som du gör på investeringen samt skatteeffekterna.

De flesta människor köper fonder genom banker och det finns de som tar ut en avgift och årliga förvaltningsavgifter .Folk brukar investera i fonder eftersom det ger fördelen av en bred diversifiering (du sprider dina pengar över tiotals eller hundratals aktier för att minska riskerna ) och du får en professionell förvaltning . Men kom ihåg att en bred diversifiering som minskar riskerna också minskar avkastningen .

Ha ett mål med din investering

För att få den bästa avkastningen av din investering , måste du vara medveten om dina finansiella mål. Målen kan vara specifika . Om du vet att de mål som du vill uppnå , blir det mycket enkelt för dig att besluta om rätt typ av fonder som är mest lämpliga för dig och vilken risk du är beredd att ta och tidsaspekten när du behöver sälja fonderna. Du kanske gillar att ställa vissa frågor till dig själv . Till exempel , vill du ha pengar för att köpa ett fritidshus? Planerar du för din pension? Vill du betala för din högskoleutbildning ? Svaren på dessa specifika frågor kommer att hjälpa dig att göra en korrekt beslut .

De flesta väljer fonder baserade på hög kortsiktig avkastning . De har imponerande och lockande avkastning som ” Fonden stigit med 65 % under de senaste sex månaderna ” . Men  de bästa kortsiktiga presterande fonder tenderar att också vara stora förlorare på lång sikt . Varför ? Eftersom fondmedel tenderar att investeras i heta marknader och det kan handla om spektakulära avkastning .

Vilka risker är du beredd att ta?

Du kommer också att behöva bestämma hur mycket risk som du har råd . Om du inte vill gå för de riskfyllda satsningar , bör du aldrig investera i aggressiva fonder . Om du gör det, kommer du förmodligen sluta med en rad sömnlösa nätter. Den vanligaste anledningen till investerare förlorar pengar i fonder är att de inte har fullständig kunskap eller information som behövs för att vaska fram den topp 5% av av de presterande fonderna till de lägsta avgifterna. Investerare tenderar att köpa på inrådan av sina banktjänstemän, från fakta från faktablad eller prospektet som tyvärr inte ger tillräckligt med information för dem som vill välja rätt fond.

Din totala portfölj

Nästa sak som du behöver göra är att titta in i din totala portfölj och bestämma hur investeringar i dessa fonder kommer att passa där . Den grundläggande investeringsstrategi är samma här – du behöver inte investera alla dina pengar , se till att du har tillräckligt med pengar tillgängliga varje gång inte bara för att uppfylla dina vanliga utgifter utan också de akuta . Ta reda på den exakta procentsatsen av din totala tillgångar som du har råd att investera i fonder . Till exempel , om du är ung , kan din investering tidslinjen vara mycket längre än de äldre . Så , kan du överväga att investera en större andel av dina tillgångar .

Vid fondinvesteringar bör du göra en grundlig undersökning av marknaden och se på dels den historiska avkastningen men också dess framtida potential. Det kommer att vara en trevlig idé att gå igenom olika finansiella tidningar där du kan kolla in listan över dessa fonder värderas på grundval av flera parametrar , såsom risker , utvecklingspotential och andra parametrar.

Facebooktwittergoogle_plusredditmail