Fond-i-fond

babushka

Fond-i-fond är en fond som placerar i andra fonder  istället för att investera i enskilda värdepapper. Fond-i-fond kallas också för fondandelsfond.

Allmänt sett ska du försäka undvika fond-i-fond alternativ eftrsom de är dyra och tar ut högre avgifter. Storbankerna har fond i fondlösningar och även andra mindre aktörer som Nordnet har den här typen av fonder där de kan placera i egna och i andra fondförvaltares fonder.

Global strategi

Inga skattekonsekvenser

Fördelarna med en fond-i-fond lösning är skattemässiga när du byter mellan fonderna inom fonden slipper du att deklarera och man skjuter på att betala reavinst fram tills dess att man säljer sin huvudfond.

Risker med fond-i-fonder

Många fondbolag väljer att ha olika typer av fonder i sin fond och ett standardförfarande är att de blandar räntefond med aktieindexfond o där du som investerare får välja risknivåer från 100% aktiefonder med hög risk till fond-i-fond med större delen räntefonder – upp emot 70% räntefond.

En klurig sak med fondandelsfonder är ifall fondbolaget investerar i en annan fond som fondbolaget äger. Då kan slutresultatet bli att du får betala dubbla förvaltningsavgifter utan att du får veta om det. Det är tillåtet med dubbla avgifter under förutsättning att spararna får veta om det och den här typen av dold avgift finns det väldigt dåligt skydd mot som konsument.

Alternativ

Det är ofta bättre att välja en vanlig blandfond eller spara i flera olika fonder som har lägre förvaltningsavgifter.